temno

Ali ima dedek pravico do stika z vnukom?

VPRAŠANJE

Moj sin se je ločil. V zakonu se jima je rodil otrok, moj vnuk, ki sedaj živi pri mami (sinovi bivši ženi). Sin za vnuka plačuje preživnino in ima z njim tedensko, ob sredah in vsak drugi vikend, stike. Zanima me, ali imam jaz, kot dedek, tudi pravico do stikov z vnukom.

ODGOVOR

Otrok ima pravico do stikov z vsemi osebami, s katerimi je družinsko povezan in nanje osebno navezan (razen ce je to v nasprotju s koristjo otroka). V skladu z Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerah se šteje, da so take osebe predvsem njegovi stari starši, bratje in sestre, polbratje in polsestre, nekdanja rejnica ali rejnik, prejšnji ali sedanji zakonec, zunajzakonska partnerica ali zunajzakonski partner enega ali drugega od njegovih staršev.

Vi ste tako kot stari starš do stikov s svojim vnukom vsekakor upravičeni. Glede konkretnega izvajanja stikov se morate sporazumeti z vnukovimi starši in s samim vnukom. Če se ne uspete sporazumeti,  vam lahko pri sklenitvi sporazuma pomaga center za socialno delo, na vašo željo pa tudi družinski mediator. Ko se sporazumete, lahko predlagate sklenitev sodne poravnave, če pa se kljub posredovanju centra za socialno delo ne uspete sporazumeti, lahko o stikih odloči sodišče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share