temno

Vprašanje pri delitvi premoženja

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

s partnerjem živiva 6 let v izvenzakonski skupnosti. Odločila sva se, da se razideva. Iz hiše bom odšla jaz. Hišo sva začela graditi preden sva prijavila skupno bivališče. Na isti naslov sva se prijavila preden je bila hiša vseljiva (je poslovno stanovanjski objekt). V omenjeni hiši si je partner uredil tudi pisarno za svojo dejavnost (ima svoj s.p.). Jaz nisem zaposlena pri njemu, trenutno sem brezposelna. V večini je v hišo vlagal partner, jaz sem zelo malo. Pri gradnji so pomagali moji sorodniki in sama. Zanima me, koliko premoženja mi pripada?

Hvala za odgovor,

Mateja

ODGOVOR

Domneva Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je, da je skupno premoženje v solasti obeh zakoncev in sicer vsakega do ½. Če katerikoli zakonec želi uveljavljati drugačen način delitve, mora na sodišču dokazati, da je k skupnemu premoženju prispeval več kot drugi zakonec. Pri določanju delitvenega razmerja pa pridejo v poštev različne okoliščine, najmanj pa višina dohodkov obeh zakoncev, skrb za otroke, sodelovanje zakoncev pri ohranitvi ali povečevanju skupnega premoženja, ipd..

Želeli bi torej poudariti, da ni pomembna le višina osebnega dohodka, temveč lahko na drugačen odstotek delitve vplivajo tudi druge okoliščine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share