temno

Darilna pogodba – dedovanje

VPRAŠANJE

Spoštovani,naj na kratko opisem situacijo: pred leti so nama z izvenzakonsim parnterjem njegovi starsi z darilno pogodbo podarili neobdelano podstresje, kjer sva si potem, ko smo morali podreti streho in nadzidati nadstropje uredila stanovanje. Po darilni pogodbi, sva skupaj 1/3 lastnika hise (v naravi zgornjega nadstropja) in 1/3 parcele, na kateri hisa stoji. Vpisana sva tudi v zemljisko knjigo.Ker pa se menda pri dedovanju lahko pojavi problem (partner ima se enega brata), bi vas vprasala, kako naj s partnerjem zascitiva svoj interes, tako da ostane po smrti starsev 1/3 najina, partner pa deduje se polovico od preostalih 2/3, ki sedaj pripadata starsem.Ali je dovolj, da vpisemo etazno lastnino, ali bi bila potrebna izrocilna pogodba ali kaj drugega?

ODGOVOR

Darila zakonitim dedičem se vštevajo v njihov dedni delež, vendar bi do vračila darila lahko prišlo le v primeru prikrajšanja nujnega deleža drugih dedičev (nujni delež potomcev ½ njihovega zakonitega dednega deleža). V primeru, da bi želeli, da pride do drugačne delitve (kot na podlagi zakonitega dedovanja) premoženja, potem se to lahko uredi z oporoko, izročilno pogodbo ali z darilom, ki se ne všteva v dedni delež. Sam vpis etažne lastnine nima takšnega učinka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share