temno

Nasilje v družini

VPRAŠANJE

Sem študentka, stara 22 let. Pred enim letom sem se odselila od doma.Oče je prihajal domov pijan in nad nami izvajal nasilje(psihično in fizično). Zaradi tega razloga sem se tudi odselila, saj tega nisem mogla več prenašati.Prejšnje leto je bila pri nas policija,napisali so mu kazen, zaradi kršenja reda in miru. Dejali so, da ga morajo dobiti na delu-ko izvaja nasilje, da bi lahko kako drugače ukrepali. Vendar pa to pri nas ni izvedljivo, saj imamo majhno stanovanje, tako da ne moremo klicati policije, ko je on pijan, ker se vse sliši. Z mami sva bili tudi pri odvetnici, zaradi stanovanja.Čeprav ona plačuje vse položnice,je lastnik stanovanja oče, on ji ne da niti centa od svoje plače,tako da ga mami u bistvu preživlja,… mu pripada polovica stanovanja(nista poročena),ima pa iste pravice kot mi, čeprav je on tisti, ki izvaja doma nasilje.Po vsem tem je mami obupala, nad tem da bi kakorkoli ukrepala, saj je uvidela, da bi na koncu se nam slabo godilo in ne njemu.Ni me več tam, vendar me je se vedno strah za mami in bratca(17) saj se stanje doma ni čisto nič se spremenilo. Zanima me, če lahko kakršnokoli tožbo vložim proti njemu,glede na to da me pač ni več tam. S tem bi ga rada prestrašila, da bi dal mami in bratcu mir.

Hvala za odgovor

ODGOVOR

Nasilje v družini je na žalost vse večji problem današnje družbe. Čeprav imamo kar nekaj institucij, ki naj bi se s tem ukvarjale (in se tudi ukvarjajo-ene bolj, druge manj uspešno), pa so še vedno člani družine, ki so neposredno izpostavljeni tovrstnemu nasilju tisti, ki lahko največ storijo.

Glede na to, da vi sami ne živite več z družino in sta osebi, ki sta izpostavljeni nasilju vaša mama in vaš brat, lahko onadva dejansko in tudi učinkovito ukrepata.Kako ? Možnosti je več…

a) Že sama ste omenila intervencijo Policije takrat, ko oče dejansko izvaja nasilje nad mamo in bratom. Če si tega ne upata storiti sama (ali tega dejansko ne moreta storiti), naj to zanju stori kdo od sosedov. In še nekaj, z novelo zakona je zdaj v primeru nasilja v družini določeno tako, da Policija takoj umakne storilca in mu izreče ukrep prepovedi približevanja za čas, dokler o zadevi ne odloči pristojni organ (Sodišče, Center za socialno delo, ipd).

b) Če je strah pred nasilnim očetom še vseeno prevelik, pa ima mama možnost, da se skupaj z bratom zatečeta v Varno hišo, kjer ju oče ne bo našel, v času bivanja na tej skriti lokaciji pa se zadevo preda v reševanje pristojnim organom (glede na težo storjenih dejanj).

c) Se skupaj z mamo in bratom odločite in očeta zapustite, si najdete nov dom in začnete novo življenje. Seveda je zato potrebno veliko volje in poguma, a na koncu se vse skupaj obrestuje v obliki mirnega življenja brez strahu pred nasiljem. Vi sami pa v tem trenutku, glede na to, da ne živite več z njimi, nimate naslova za tovrstno tožbo ali ovadbo. Drugače bi bilo, če bi se npr domov vračali občasno ali preko vikenda in bi takrat prišlo do nasilja, kateremu bi bili vi sami podvrženi na kakršen koli način . V tem primeru lahko vi sami zahtevate intervencijo in podate proti storilcu ovadbo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share