temno

Ločitev in sprememba otrokovega priimka

VPRAŠANJE

Z ženo se po nekaj letih ločujeva. Skupnega premoženja praktično ni, je le en otrok. Zanima me, če lahko žena po ločitvi spremeni otrokov priimek iz mojega v svojega?

Prav tako me zanima, kako je tudi z d.o.o. ki sem ga z družbeniki ustanovil med časom zakona, je upravičena do polovice tega, čeprav ni v podjetju ne delala, niti imela z njim karkoli?

ODGOVOR

Glede na vaše vprašanje o skupnem premoženju in spremembi priimka otroka vam sporočam naslednje.

Za skupno premoženje zakoncev se šteje cleotno premoženje, ki je bilo pridobljeno v času trajanja zakonske zveze z delom. Kar pomeni, da če ste vi v času trajanja zakonske zveze ustanovili d.o.o., predstavlja vaš deleže v navedenem d.o.o. skupno premoženje. Do kakšnega deleža navedenega premoženja je upravičena vaša bivša žena je odvisno od vprašanja v kolikšenm deležu ste vi in ona prispevali k nastanku skupnega premoženja. Po zakonu je delež zakoncev na skupnem premoženju enak razen, če zakonca dokažeta, da sta prispevala k nastanku skupnega premoženja v drugačnem razmerju.

Glede spremembe priimka vam sporočam, da lahko tisti kateremu je otrok dodeljen v vzgojo in preživljanje, kot otrokov zakoniti zastopnik lahko tudi spremeni priimek otroka. Mora pa za to dobiti soglasje od drugega starša. Če tega soglasja ne dobi lahko predlaga, da pri navedenem vprašanju spremembe priimka posreduje pristojni center za socialno delo, ki poskuša doseči med staršema dogovor o spremembi priimka. Če pa je tudi pristojni CSD neuspešen pa se v tem primeru lahko začne postopek pred nepravdnim oddelkom pristojnega okrajnega sodišča.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share