temno

Ali lahko partner vrže hčerko na cesto?

VPRAŠANJE

Živim v stanovanju že dvajset let. S sedanjim partnerjem sva v skupnem gospodinjstvu že šest let. Pogodbo o odkupu stanovanja sem podpisala pred pričetkom skupnega življenja s sedanjim partnerjem, s katerim živiva skupaj že šest let. V času skupnega življenja sva najela kredit za plačilo stanovanja. V skupnem gospodinjstvu živiva moja hčerka (študentka) in partnerjev sin star 15. let.

Kako je z dedovanjem v primeru moje smrti? Ali je mogoče, da sedanji partner dobesedno vrže hčerko na cesto?

Ali ima hčerka kakršno koli pravico in kako jo zaščititi, da se ji kaj takega ne bi pripetilo?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Majda N.

ODGOVOR

Spoštovana ! 

Glede na opisano situacijo z vašim partnerjem že šest let živita v izven zakonski skupnosti. Ta je izenačena z zakonsko zvezo. Da gre za dejansko izven zakonsko skupnost potrjuje tudi dejstvo, da sta s partnerjem skupaj najela kredit za odplačilo stanovanja, v katerem živita skupaj s svojima otrokoma ter da gre za skupno gospodinjstvo vseh štirih.

V primeru vaše smrti sta do dedovanja upravičena tako vaša hčerka, kot tudi vaš partner, saj se partner v tem primeru tretira kot vaš zakonski mož. V tem trenutku sta s partnerjem, če upoštevamo izven zakonsko skupnost in dejstvo, da stanovanjski kredit odplačujeta skupaj, oba lastnika 1/2 stanovanja. 

Vaš partner bo težko vašo hčerko "vrgel na cesto", saj bosta v primeru vaše smrti oba postala lastnika idealne polovice stanovanja, katerega solastnica ste. Tako bo hčerka dobila 1/4 idealnega deleža na stanovanju oz. 1/2 od vaše polovice, vaš partner pa poleg svoje polovice še 1/4 iz vašega deleža. Postal bo večinski lastnik in če ni morebitnega soglasja v sobivanju tudi po vaši smrti, lahko hčerka zahteva vsaj izplačilo svojega 1/4 deleža. 

Drugače je, če ste lastnica stanovanja zgolj in le vi sama (po pogodbi o odkupu) in da ste tudi kredit najeli le na svoje ime (brez partnerja).

 Če ste kot lastnica vpisana tudi v zemljiški knjigi, lahko napravite Pogodbo o izročitvi za časa življenja, v kateri stanovanje po svoji morebitni smrti v celoti prepustite hčerki. Za vas in (če to želite) partnerja ter njegovega sina, pa si zagotovite brezplačno uporabo stanovanja do vaše smrti. Vsekakor pa vam svetujemo, da v tem primeru obiščete odvetnika, ki vam bo, glede na dejstva in vaše želje, sestavil pogodbo, ki je partner v primeru vaše smrti ne bo mogel izpodbijati. Največ, kar lahko v tem primeru partner zahteva, je nujni delež iz naslova dedovanja iz izven zakonske skupnosti.

 Seveda pa je možna tudi varianta, da se s partnerjem s pogodbo dogovorita, da lahko hčerka tudi v primeru vaše smrti (so)uporablja del stanovanja (soba, ipd), vendar je tu lahko problem rok, do katerega je hčerka upravičena do takšne (so)uporabe. Tudi v tem primeru je nujno, da se o vsebini pogodbe pogovorite z odvetnikom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share