temno

Prodaja njive

VPRAŠANJE

Oče je januarja letos namenil prodati njivo in s kupcem podpisal pogodbo na DU ni pa še uverjena pri notarju. Kupec njive še do danes ni plačal in zadev uredil,njivo pa že izkorišča. Kljub večim pismom in opozorilom od njega ni nobenega odgovora. Oče je žal junija umrl.

Zanima me ali mi kupcu lahko preprečimo da iz njive pobere pridelek, ker v bistvu njiva še sploh ni njegova in ali lahko od njega zahtevamo kakšno odškodnino glede na to da nas je zavajal osem mesecev.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Bernarda

ODGOVOR

Da kupec postane polnopravni lastnik sama kupoprodajna pogodba ni dovolj, potrebna je še overitev pri notarju in pa vpis v zemljiško knjigo.

Glede na navedeno lahko od kupca zahtevate, da vrne nepremičnino . V tem primeru vam svetujemo, da obiščete odvetnika, ki vam bo pripravil potrebne listine. Če pa bi kupec v tem času vseeno plačal kupnino, pa boste posel težko spodbijali.Glede pridelka pa brez nekega dogovora ne bo šlo, vsekakor pa ste do dela pridelka (glede na neplačano kupnino) vseeno upravičeni. Če ne do dela pridelka pa do plačila odškodnine. Dokler kupnina ni plačana gre namreč za neke vrste najem oz podjem.

Vsekakor se morate z vso razpoložljivo dokumentacijo oglasiti pri odvetniku, tudi zaradi zapuščinske razprave, saj se bo na njej razpravljalo tudi o tej (do sedaj ) prodaji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share