temno

Sporazumna razveza

VPRAŠANJE

Z možem že 8 let živiva ločeno čeprav uradno še nisva ločena. Imava 16let staro hčero, ki je do lanske jeseni živela pri meni, sedaj pa živipri očetu. Oče je vložil na na sodišču zahtevo za razvezo. Otrok si želi skupnega skrbništva.

Plačilo obveznosti je bilo do jeseni dogovorjeno sporazumno, da oče plačuje šolske obveznosti in po svoji moči prispeva. Osebno nisem nikoli dobila denarja za preživljanje otroka. Otrok se ne želi opredeliti za nobenega od staršev, želi, da imava skupno skrbništvo in da nemoteno prihaja domov, kjer je živela prej oz. če se odloči, da lahko pride nazaj kadarkoli.Na socialni službi želijo pogovor posebej z otrokom in nato še z nama.Mož pravi, da bi se razšla sporazumno, hkrati pa omenja, da bi alimente določilo sodišče, saj je tako informacijo dobil pri socilani službi.

Ali se lahko tudi na tem področju dogovoriva sama, saj sem mu predlagala, da bi si stroške za hči delila na pol, le hrane ne bom plačevala. Moram poudariti, da je bilo tako tudi prej vseh osem let, vse stroške bivanja doma sem pokrivala sama, kot tudi prehrano.

Prosim vas za nasvet kaj naj pove otrok, ki se ne želi opredeliti samo za enega skrbnika, katerim vpršanjem naj se izogne pri socilani službi,saj je oče že bil na samostojnem pogovoru, jaz pa sem vabila dobila z zamudo oz me o tem ni nič opozoril, čeprav naj bi šlo za sporazumno ločitev.Po mojem klicu in opravičilu pri izostanku vabila, me je socilana delavka obvestila o ponovnem srečanju naju obeh, ki pa bo izvršeno naknadno, ko bo opravila pogovor z otrokom.

ODGOVOR

Sporazumna razveza pomeni sporazum zakonca o vseh bistvenih vprašanjih,ki se tičejo razdružitve skupnega življenja, to pomeni kako se razdeli premoženje, kje bodo otroci živeli, kdo bo plačeval preživnino,…o vseh teh stvareh se morata sprorazmeti.

Sporazum glede tega, kako se bo delilo premoženje mora biti sklenjen v obliki notarskega zapisa, ki gapotem predložite sodišču, sporazum glede preživljanja, varstvo otrok in seveda stikov- tega ni potrebno niti overiti, saj sodišče vedno preveri če je sporazum sklenjen v korist otroka. Poleg tega je vaša želja po skupnem skrbništvu uresničljiva le skozi sporazum, ker če to prepustite sodišču, bo odločilo v korist enega od staršev. Postopek sporazumne razveze, torej da se z možem vse dogovorita, je najhitrejši način,lahko pa se zavede rešujejo preko tožbe, in tudi tam sodišče stremi k temu, da bi se s partnerjem mogoče samo o enem vprašanju sporazumela in ga bi sodišče vneslo v ravzezno sodbo, zato tudi posvetovanja na centru za socialno delo.

0 komentarji
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share