temno

Povrnitev stroškov prevoza na novo delovno mesto

VPRAŠANJE

Pred meseci me je delodajalec premestil iz mojega dotedanjega delovnega mesta na drug kraj dela, ki je od dotedanjega oddaljen več kot sedem kilometrov. Stroškov prevoza na novo delovno mesto mi ne pokriva oz. mi jih plačuje le do starega delovnega mesta. Ali lahko zahtevam povrnitev celotnih stroškov prevoza na delo?

ODGOVOR

Spoštovani!
 
Ker se je spremenil kraj opravljanja dela (četudi bi šlo za isto delovno mesto), bi morali z delodajalcem skleniti novo pogodbo o zaposlitvi. Delodajalec bi vam nato moral povrniti stroške za prevoz z dela za razdaljo od vašega prebivališča do (novega) delovnega mesta, določenega v pogodbi o zaposlitvi. Pravica do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela je zakonska pravica delavca, urejena v 130. členu Zakona o delovnih razmerjih (niti pogodba o zaposlitvi, niti kolektivna pogodba te pravice ne moreta urejati manj ugodno za delavca). Če vam delodajalec ni plačal in vam ne plačuje stroškov za prevoz z dela, ravna protizakonito, zato lahko povračilo potnih stroškov zahtevate v delovnem sporu pred delovnim sodiščem, lahko pa zoper delodajalca vložite tudi kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev po 196. členu Kazenskega zakonika.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share