temno

Ali se višino plač lahko ureja v splošnem aktu?

VPRAŠANJE

Smo podjetje, ki zaposluje več delavcev. Zanima nas, ali lahko področje plač (višino, način in obdobje izplačevanja itd.) uredimo v internem splošnem aktu.

ODGOVOR

Spoštovani!

Ne, pravice in obveznosti iz delovnega razmerja (plače, kriteriji za letni dopust, regres, odpravnine, odsotnosti z dela in nadomestila, izobraževanje, …) se na ravni podjetja urejajo s podjetniško kolektivno pogodbo, ki jo skleneta sindikat ali več sindikatov in poslovodni organ.

To je možno le v primeru, če pri vas kot delodajalcu ni organiziranega sindikata delavcev. Velja namreč, da v primeru, če pri delodajalcu ni organiziranega sindikata delavcev lahko delodajalec ureja plačo in druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja tudi s splošnim aktom, vendar le, če so bolj ugodne od zakona in veljavnih kolektivnih pogodb. Predlog takšnega splošnega akta bi morali pred sprejemom posredovati v mnenje svetu delavcev (oziroma delavskemu zaupniku). Ta bi nato v osmih dneh podal mnenje. Kot delodajalec bi morali to mnenje obravnavati in se do njega opredeliti pred sprejemom splošnega akta.

V kolikor pa pri vas ni organiziranega sindikata delavcev, pa obveznosti iz delovnega razmerja (plače, kriteriji za letni dopust, regres, odpravnine, odsotnosti z dela in nadomestila, izobraževanje, …) na ravni podjetja lahko uredite s podjetniško kolektivno pogodbo, ki jo sklene sindikat (ali več sindikatov) in poslovodni organ vašega podjetja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share