temno

Povečan obseg dela in nadurno delo

VPRAŠANJE

V podjetju se nam bo verjetno za kak dan povečala potreba po delu, ne vemo pa točno kdaj in koliko časa bo ta potreba obstajala. Ali lahko začasno delavcem, ki so že zaposleni odredimo nadurno delo ko bomo to izvedeli in v kakšnem obsegu? Hvala za odgovor.

ODGOVOR

Spoštovani!

V primeru izjemoma povečanega obsega dela delavcem lahko odredite nadurno delo. Nadurno delo mora biti odrejeno v pisni obliki, praviloma pred začetkom dela. Če zaradi narave dela ali nujnosti opravljanja nadurnega dela pisna odreditev pred začetkom dela ne bi bila možna, jim lahko nadurno delo odredite tudi ustno, a jim morate v tem primeru se pisno odreditev vroči naknadno, najkasneje do konca delovnega tedna po opravljenem nadurnem delu.

Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 170 ur na leto (oz. ob soglasju delavca –  do 230 ur na leto). Delovni dan lahko traja največ deset ur.

Za zaščitene kategorije delavcev veljajo posebne omejitve. Tako se ne sme odrediti nadurnega dela delavcu, ki še ni dopolnil 18 let starosti, delavcu, kateremu bi se po pisnem mnenju izvajalca medicine dela, oblikovanem ob upoštevanju mnenja osebnega zdravnika, zaradi takega dela lahko poslabšalo zdravstveno stanje, delavcu, ki ima polni delovni čas krajši od 36 ur na teden zaradi dela na delovnem mestu, kjer obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare in delavcu, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali drugimi predpisi.

Starejšemu delavcu, delavcu, ki neguje otroka, starega do treh let, ali enemu od delavcev – staršev, ki neguje in varuje otroka, mlajšega od sedem let ali hudo bolnega otroka ali otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, in ki živi sam z otrokom, pa se lahko odredi nadurno delo samo z njegovim predhodnim pisnim soglasjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share