temno

Razširitev izvršbe na nepremičnine in premičnine

VPRAŠANJE

Spoštovani, 

preko e-sodstva sem zoper delodajalca zaradi neizplačila plače vložil neposredno izvršbo. A le na sredstva na računu. Ker pa je račun blokiran, sredstev ni, za ostalo izvršbo (nepremičnine), pa žal nimam podatkov in nisem mogel vložiti izvršbe. Pojavlja se mi vprašanje, če bi dal predlog za stečaj podjetja, glede na to, da so mi dolžni plače, kilometrino, odpravnino… kar je prednostna terjatev pred ostalimi upniki. Le na tak način še lahko upam, da bom vsaj delno poplačan, ker pri samih izvršbah, so že pred mano drugi upniki in vprašanje je, koliko bo ostalo. Seveda moram prej vedeti, da bom dobil nazaj več kot pa so stroški takse za stečaj. Prosim vas, če mi lahko svetujete oz. pomagate. Hvala in lep pozdrav.

ODGOVOR

Spoštovani!

Možnost za katero ocenjujemo, da bi v vašem primeru bila najprimernejša je razširitev izvršbe na nepremicnine in premičnine. Katere nepremičnine ima vaš delodajalec v lastništvu lahko preverite tako, da na zemljiški knjigi predložite pravnomočen sklep o izvršbi (s tem izkažete dolžniško upniško razmerje) in zahtevate podatke o vseh nepremičninah, ki jih ima vaš delodajalec v lasti.

Razširitev izvršbe na premičnine, pa bi obsegala  ves pisarniški material, prevozna sredstva v morebitni garaži ali skladišču, zaloge, ki se nahajajo v delodajalčevih poslovnih prostorih, ne glede na to, kdo je dejansko lastnik nepremičnine.    

Glede podaje predloga za stečaj nad delodajalcem naj izpostavimo, da bi ta bil smiseln le v kolikor na strani vašega delodajalca obstaja pogoj insolventnosti. Insolventnost je opredeljena v 14. členu Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (Ur. l. RS, št. 63/2013), kjer je določeno, da je podana med drugim, če pravna oseba za več kot tri mesece zamuja:

1. s plačilom plač delavcem do višine minimalne plače ali

2. s plačilom davkov in prispevkov, ki jih mora izplačevalec obračunati ali plačati hkrati s plačilom plač delavcem,

in takšno stanje traja na dan pred vložitvijo predloga za začetek stečajnega postopka.

Ker gre v vašem primeru za neizplačilo plače, gre za prednostno terjatev in bi bila poplačana pred navadnimi terjatvami, vprašanje pa je, če morebiti vaš delodajalec nima dolgov še do katerih drugih prednostnih upnikov (delavci, država). Morebitni obstoj dolga vašega delodajalca do države lahko sicer preverite na spletnih straneh DURS.

Omenimo naj še, da delavec, ki sam prijavi terjatev, sodne takse v stečajnem postopku ne plača.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share