temno

Ali me lahko na porodniški odpustijo?

VPRAŠANJE

Zaposlena sem kot administratorka v manjšem podjetju. Podjetju gre slabo in nakazano mi je bilo, da me bodo zaradi poslovnih razlogov verjetno morali odpustiti.

Trenutno pa sem še dva meseca (torej do konca meseca decembra) na porodniškem dopustu. Ali me lahko odpustijo, čeprav sem na porodniški?

ODGOVOR

Delodajalec delavki v času nosečnosti (ter delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, in staršem, v času, ko izrabljajo starsevski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela) ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi. In to še en mesec po izrabi tega dopusta. V tem času delodajalec tudi ne sme opraviti nobenega ravnanja, ki je sicer potrebno za odpoved pogodbe o zaposlitvi oziroma za zaposlitev novega delavca. Izjemoma sicer delodajalec v tem primeru lahko odpove pogodbo o zaposlitvi in delavcu lahko preneha delovno razmerje, a to le po predhodnem soglasju inšpektorja za delo, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca.

Delodajalec vam odpovedi delovnega razmerja iz poslovnega razloga ne sme podati še en mesec po poteku porodniškega dopusta. Ko (če) vam bo po tem času (torej meseca februarja) podal odpoved, pa mora upoštevati tudi odpovedni rok (dolžina le tega je odvisna od dolžine vašega delovnega razmerja pri delodajalcu – do enega leta zaposlitve je odpovedni rok 15 dni, nad enim letom pa 30 dni)."

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share