temno

Delovno pravo; porodniška in denarna pomoč

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Zastavila vam bom več vprašanj in upam da mi boste lahko na vse odgovorili.Trenutno sem na porodniški, ki se mi izteče 22.3.09. V službi kjer sem zaposlena nameravam dati odpoved, odpovedni rok imam 3 mesece,torej:

kdaj moram dati odpoved, da se mi ne bo potrebno vračati nazaj na delovno mesto. Predvidevam da mi dopusta ne pripada nič, če dam odpoved, ali pač? V primeru, da se prijavim na zavod za zaposlovanje in je bil otrok po meni zavarovan, me zanima kako je potem z zavarovanjem otroka in mene? Partner oz. oče ni zaposlen, ali mi pripada kakšna denarna pomoč in od česa je odvisen znesek?Zanima pa me tudi kako je če ponovno zanosim in sem brezposelna oziroma delam samo nekaj mesecev, na podlagi česa se računa porodniška?

Upam da mi boste lahko pomagali z vašimi nasveti.

S spoštovanjem.

ODGOVOR

Glede tega kdaj bi morali dati odpoved vam sporočam, da morate slednjo vročiti delodajalcu dne 22.12.2008 in po izteku 3 mesečnega odpovednega roka, to je 22.03.2009 vam bo v tem primeru prenehalo delovno razmerje

.Dopust za leto 2009 bi vam sicer pripadal in sicer sorazmerni v trajanju 3/12, je pa vprašanje ali vam ga bo delodajalec odobril, če boste podali odpoved.Po prijavi na zavodu za zaposlovanje vam pravica do nadomestila ne pripada, ker ste sami podali odpoved pogodbe o zaposlitvi, kar pomeni, da bi se lahko v nadaljevanju zdravstveno zavarovali kot občan.

Glede pravice do denarne pomoči in zneska vam predlagam, da se obrnete na zavod za zaposlovanje, kjer vam bodo povedali kakšne pogoje morate izpolniti in do kakšnega zneska ste upravičeni.Pravico do porodniškega nadomestila imate, če ste pred nastopom pravice do porodniškega dopusta bili zaposleni ali, če ste v zadnjih treh letih pred nastopom bili vsaj 12 mesecev zaposleni ali prejemali porodniško nadomestilo itd..

Če pred nastopom ne boste zaposleni ampak boste izkoristili možnost za pridobitev pravice do nadomestila če ste bili zaposleni ali prejemali porodniško vsaj 12 mesecev v zadnjih treh letih, se kot osnova za odmero nadomestila upošteva 55 % minimalne plače, ki se poveča za 2 % za vsak mesec zavarovanja, ki ste ga imeli oz. največ za 50 % minimalne plače.

Glede točnega izračuna vam predlagam, da se obrnete na pristojni CSD.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share