temno

Dedovanje po mami

VPRAŠANJE

Dedovanje po mami – dediči: 5 otrok.

Po smrti očeta smo 4 otroci (A,B,C,D) dedovali vsak eno manjšo parcelo, ostalo pa smo dali mami s klavzulo, da peti otrok (E) dobi očetov delež po njeni smrti. Sedaj je mama umrla, po njej pa deduje vseh 5 otrok (A,B,C,D,E). En otrok (E), ki še nima nič, je ostal doma na posestvu, kjer je delal tudi na kmetiji (poleg službe). Zadnji dve leti je bila mama hudo bolna, zanjo in za njene živali pa so skrbeli tudi ostali otroci (A,B,C,D – zlasti dve hčeri A in B). Oporoke ni., ker je ni želela napisati in se komu zameriti. Vsi otroci vedo, da je mama želela dati vsakemu od 4 otrok (A,B,C,D) še po eno parcelo, vse ostalo pa 5 otroku (E), vendar pa so ji zadnja leta tudi drugi zelo pomagali in tega se je dobro zavedala (zato tudi ni napisala oporoke), 100% pa je povedala, da hiša s sadovnjakom, hlevi (ohišnica) ostane sinu, ki je ostal doma (E). Vse stroške na posestvu je plačevala mama. Prodala je tudi nekaj zemlje, izkupiček pa si je delila z otrokom (E), ki je ostal doma – vendar ni pisnega dokaza

.Vprašanja: 1. Kako se po zakonu deli dediščina? (predvidevam, da glede na to, da ni oporoke pride v poštev dedovanje po zakonu to je na 5 enakih delov? oz. če se drugače sami dogovorijo).

2. Kako je v primeru, ko se otroci med seboj ne morejo dogovoriti? (npr. 4 otroci (A,B,C,E) se strinjajo z razdelitvijo (vsak od otrok A,B,C.D še dobi po eno parcelo in nekaj malega kmetijske zemlje (v enakem deležu), vse ostalo pa ostane otroku E, ki še nima nič), vendar se otrok D (ki je dedoval že tudi po očetu) s tem ne strinja? Ali se morajo za dedovanje po zakonu strinjat vseh 5 otrok ali je takšno dedovanje samoumevno?)

3. Kakšne so možnosti, da se dedovanje zaključi v najkrajšem možnem času, če se otroci med seboj ne morejo dogovoriti? Ali se lahko samo po sebi deduje po zakonu?

4. Otrok (E), ki je ostal doma že po malem grozi in hoče vse zase (razen nekaj čisto malega). Pravi, da ima priče (njegove pivske kolege in menda krajevno skupnost), ki bodo povedale, da se že od nekdaj govori, da njemu vse ostane (posestvo). Res je bilo tako tudi nekoč rečeno, ko se še ni vedelo, kaj bo v prihodnosti, da on sam ni sposoben voditi posestvo in skrbeti za mamo (saj so to v glavnem zadnja leta počeli drugi otroci). Sedaj pravi, če se ostali ne bodo strinjali s to malenkostjo, ki jim jo želi odstopiti, da ne bodo dobili nič in bo šel v tožbo (menda, če se na 1. in 2. obravnavi ne dogovorijo, lahko on toži – tako so mu povedali prijatelji, ki mu bodo menda tudi posodili denar za tožbo (na koncu bo ostal brez vsega, da jim bo lahko vrnil).

Zanima me, če res lahko toži in samo z govoricami kaj dokaže in dejansko vse dobi on? Kako je s tem?

Že vnaprej lepa hvala za odgovor.

ODGOVOR

1. Po zakonu imate prav (če ni oporoke)- dedujejo vsi

2. Najboljši je dogovor med dediči-če ga ni velja točka 1.v sorazmernih deležih

3. Če ni dogovora, potem bo eden od dedičev moral sprožiti tožbo…potem pa na vseh drugih dedičev dokazovanja in…

4. To bo dedič E moral dokazati pred sodiščem… Pa ne s pričami iz lokala…Ali z nestrinjanjem za svoj delež… Zakon je pač zakon (če bi bila oporoka, v kateri bi njemu prepuščali…) in tudi sodišče bo v tem duhu razsodilo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share