temno

Ali lahko z oporoko začasno razdedinim otroka

VPRAŠANJE

Pozdravljeni. Ali je možno začasno izločiti svoja otroka kot nujna dediča od nujnega dedovanja podjetja in hiše. Mož je lastnik d.o.o.-ja, imava pa tudi skupno hišo. Želiva, da v primeru, ko prvi umre, da deduje izključno drugi, ko umreva oba, pa naj šele po tem dedujeta otroka. Ali lahko z oporoko začasno razdedinim otroka, do smrti naju obeh z možem?

ODGOVOR

Spoštovani!
 
Velja, da zapustnik lahko razdedini nujne dediče le v primeru, če se nujni dedič s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregreši nad njim, če naklepoma stori kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše, ali, če se nujni dedič prepusti brezdelju in nepoštenemu življenju. 
 
Nujnih dedičev brez zgoraj navedenih razlogov ali morebitnega obstoja dedne nevrednosti ni mogoče izključiti iz dedovanja. Obstajata pa vsaj dve eventualni rešitvi za dosego enakega cilja, kot ga želite. Prva bi bila vzajemna sklenitev darilnih pogodb za primer smrti, kateri bi sklenili z možem. Darilo bi drugi stranki pogodbe pripadlo ob smrti prve stranke. Ker bi šlo za darilo, bi se lastništvo v celoti preneslo na drugega in tako predmet darila ne bi bil zapuščine, svetujemo pa, da svoje soglasje k pogodbama podata tudi otroka. Druga rešitev bi bila, da lastništvo nad nepremičnino že sedaj prenesete na otroka, hkrati pa si zase ter moža izgovorite osebno služnost užitka nepremičnine (t.j. dosmrtno pravico rabe te nepremičnine (prebivanja v nepremičnini), pravico do upravljanja z nepremičnino ter pravico do "plodov", ki bi izvirali iz nepremičnine (npr. najemnine). Ob tem si hkrati izgovorite tudi prepoved odtujitve in obremenitve v vajino korist, kar bi pomenilo, da bi otroka nepremičnine brez vajinega soglasja ne bi mogla odtujiti (npr, je prodati, podariti, menjati) ali obremenitiu (npr. je zastaviti). otroka bi postala pravna lastnika nepremičnine, dejanske (ekonomske) koristi pa bi vse do vajine smrti pripadale vama. Enako si pravico užitka lahko izgovorite tudi na poslovnih deležih podjetja.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share