temno

Zapuščina za kmetijsko zemljišče

VPRAŠANJE

Stric, s katerim sva bila v dobrih odnosih mi je zapustil kmetijo. Tudin sam se namreč ukvarjam s kmetijstvom in je želel, da nadaljujem in poskrbim tudi za njegovo kmetijo po njegovi smrti. Gre za sosednjo manjšo zaščiteno kmetijo. Problem pa je, ker s kmetovanjem ne ustvarim dovolj prihodka, da bi plačal davek na podedovano kmetijo. Kaj naj storim? Rad bi spoštoval stričevo željo.

ODGOVOR

Spoštovani!
 
Ker gre pri zapuščini za kmetijsko zemljišče, sami pa se tudi ukvarjate s kmetovanjem, ste po določbah Zakona o kmetijskih zemljiščih plačila davka na dediščine in darila za podedovano kmetijo oproščeni. Vendar vas opozarjamo, da je lahko davek kljub temu naknadno odmerjen in bi ga bili dolžni plačati, v kolikor bi pred potekom petih let od pridobitve podedovanega kmetijskega zemljišča podedovano nepremičnino odtujli, se prenehali ukvarjati s kmetijsko dejavnostjo ali obdelavo zemljišča. V teh primerih bi se vam davek naknadno odmeril tako, kot če ob prejemu zapuščine ne bi izpolnjeval pogojev za oprostitev obdavčitve.
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share