temno

Dividende in davek

VPRAŠANJE

Pokojni stric iz ZDA mi je zapustil delnice, ki so sedaj na mojem trgovalnem računu pri banki iz ZDA, kjer je tudi on imel odprt račun. Delnic ne nameravam prodati, saj gre za dobra podjetja, ki vsako leto tudi izplačujejo dividende, zanima pa me, ali moram te dividende kam prijaviti oz za njih plačati davek.

ODGOVOR

Spoštovani!

V kolikor je dedovanje v ZDA že zaključeno in ste postali kot davčni rezident Republike ulovenijepravičeni do prejemanja dividend, ste od prejetih dividend zavezani k plačilu davka od dohodka iz kapitala v Republiki Sloveniji. 

Ker v vašem primeru dividende izplača pravna oseba, ki sicer ni plačnik davka v Republiki Sloveniji (ameriška investicijska banka je tuja pravna oseba, ki vam dividende izplačuje neposredno iz tujine), morate dosežene dividende napovedati sam v dohodninski napovedi. Napoved morate oddati najkasneje do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto. Na podlagi napovedi FURS izda odločbo o višini dohodnine od dividend do 30 aprila tekočega leta za preteklo leto, davčno obveznost pa morate nato poravnati sami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share