temno

Dogovor o dedovanju premoženja

VPRAŠANJE

Z bratoma smo trije dediči po pokojni mami. Mama je napravila oporoko, po kateri je prepustila hišo samo enemu od nas, druga dva pa po oporoki dobiva samo denar.

Z bratoma smo se pogovarjali, da bi raje jaz prevzel hišo in izplačal drugega brata. Ali je to možno, glede na to, da je hišo mama po oporki prepustila njemu?

ODGOVOR

Spoštovani!

Nobene ovire ni, da se že na zapuščinski obravnavi ne dogovorite kako bi dedovali zapuščeno premoženje. V kolikor obstaja med vami soglasje, lahko torej kljub oporoki sklenete dedni dogovor, po katerem boste zapuščino dedovali kot se boste dogovorili. 

Druga možnost, po kateri bi vi sami tudi lahko postali lastnik nepremičnine pa je sklenitev pogodbe z bratom, ki bi oporočno podedoval nepremičnino. Šlo bi lahko za katerokoli pogodbo, s katero bi bilo lastništvo nepremičnine preneseno na vas (npr. kupoprodajno pogodbo, menjalno pogodbo, darilno pogodbo…), a bi ta možnost bila dražja, saj bi poleg ostalih stroškov morali plačati tudi ustrezen davek. Pri sklenitvi dednega dogovora pa z dodatnimi stroški in davkom ne bi bili obremenjeni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share