temno

Razveza prodajne pogodbe zaradi dediščine

VPRAŠANJE

Spoštovani! Z možem sva iz davčnih razlogov starejšemu sinu »prodala« nepremičnino, ki pa je nikoli ni plačal. Mož je pred kratkim umrl.Mlajša dva sinova sedaj sprašujeta, kaj je s to nepremičnino glede dediščine. Ali lahko nepremičnino vzamem nazaj, da ne bo prepirov? V pogodbi, ki je uradno overjena pri notarju piše, da se mora nepremičnina plačati. Prosim za nasvet in se vam zahvaljujem.

ODGOVOR

Spoštovani!

Glede na določbe Obligacijskega zakonika je konkretna prodajna pogodba razvezana po samem zakonu, če je bila obveznost plačila kupnine v določenem roku bistvena sestavina prodajne pogodbe. Če se je vaš sin na podlagi overjene prodajne pogodbe že vpisal v zemljiško knjigo kot lastnik nepremičnine, potem ta nepremičnina ni del zapuščinske mase v zapuščinskem postopku po vašem pokojnem možu.

V zapuščinskem postopku bi vi ali vaša dva mlajša sinova morali zatrjevati, da je prodajna pogodba razvezana po samem zakonu zaradi neplačila kupnine in da zato nepremičnina spada v zapuščinsko maso. Zapuščinsko sodišče bo v takšnem primeru zapuščinski postopek prekinilo in vas napotilo na pravdni postopek, v katerem boste morali zatrjevati razvezo prodajne pogodbe po samem zakonu in zahtevati vzpostavitev prejšnjega zemljiškoknjižnega stanja, kot je bilo pred vpisom vašega sina. Šele ko bo pravdni postopek pravnomočno zaključen in če boste v njem uspeli, se bo zapuščinski postopek nadaljeval tudi glede te nepremičnine.

Če pa se vaš sin še ni vpisal v zemljiško knjigo kot lastnik, bo nepremičnina, katere zemljiškoknjižni lastnik je še zmeraj vaš pokojni mož oz. vidva s pokojnim možem, del zapuščinske mase in se bo kot taka delila med dediče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share