temno

Podaril hišo sestri in preklic pogodbe

VPRAŠANJE

Moj mož je pred smrtjo podaril svoji sestri hišo – viked ob morju ni pa napravil nobene oporoke, po kateri bi tudi jaz in sin kaj dedovala.

Vikend je podedoval po svojih starših (zgradila sta ga že njegova starša; prav zato ga je verjetno tudi podaril sestri, saj je bil vikend že od nekdaj v lasti in uporabi njegove družine).

Ali lahko s sinom vendarle zahtevava vrnitev tega darila v zapuščino (slišala sem, da je to mogoče), tako da bi ga lahko (vsaj v nekem delu) podedovala tudi midva s sinom.

ODGOVOR

Spoštovani! Kot darovalčeva (moževa) dedinja bi lahko zahtevali preklic darilne pogodbe v kolikor je s strani obdarjenke (moževe sestre) prišlo do hude nehvaležnosti, ali če se je po sklenitvi pogodbe sestra proti vam, vašemu možu ali njegovemu bližnjemu obnašala tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi prejeto darilo obdržala.

Če do takšne situacije ni prišlo, pa žal darila ne morete niti preklicati, niti vrednosti darila kako drugače uveljavljati pri dedovanju, saj moževa sestra sodi v drugi dedni red po vašem možu, prednost pri dedovanju pa imajo dediči prvega dednega reda, med katere sodita vidva s sinom. Ker vaš mož ni napravil oporoke, bo prišlo do zakonitega dedovanja in sestra vašega moža po njem ne bo dedovala. Ker ona ne bo njegov dedič, institut »vračunanja daril« ne pride v poštev. Vračunanje daril se namreč lahko zahteva le proti zapustnikovim zakonitim dedičem, ki pridejo v poštev pri dedovanju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share