temno

Neobdavčeno darilo dediču

VPRAŠANJE

Z mamo bi rada bratu podarila darilo večje vrednosti (vsak pol). Kako naj to storiva, da ne bo darilo obdavčeno?

ODGOVOR

Spoštovani!

Brat v razmerju do vas spada med dediče drugega, v razmerju do vaše mame pa med dediče prvega dednega reda. Vi ste v razmerju do vaše mame dedič prvega dednega reda, vaša mama pa je v razmerju do vas dedinja drugega dednega reda.

V prvem dednem redu se darila ne obdavčijo, vseeno pa mora prejemnik darila v 15-ih dneh od prejema darila na pristojni davčni urad oddati »Napoved za odmero davka od prejetega darila«. V drugem dednem redu prejemnik darila plača davek na dediščino in darila, višina oziroma stopnja davka pa je odvisna od vrednosti darila. Darilo v vrednosti do npr. 10.000 EUR je obdavčeno po 5 % davčni stopnji, pri tem pa gre opozoriti, da darila (v kolikor gre za premičnine), ki jih fizična oseba prejme od druge fizične osebe kot darovalca in ki v 12-ih mesecih ne presežejo vrednosti 5.000 EUR, niso obdavčena. Obdavči se torej le presežek nad to vrednostjo.

Če želita z mamo obdarovati vašega brata priporočamo, da darilo bratu izroči mati. Tako to ne bo obdavčeno, ker bo šlo za obdarovanje v prvem dednem redu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share