temno

Ali je oporoka veljavna, tudi če ni vpisana v register oporok?

VPRAŠANJE

Stric je napravil oporoko, s katero me je postavil za dediča. Oporoka je pisna, z dvema pričama, hrani pa jo doma. Je hudo bolan in v bolnici v tujini. Zanima me, ali lahko jaz kot dedič, ali pa katera od prič oz. kdorkoli drug njegovo oporoko vpišem v register oporok, da jo bo sodišče upoštevalo na zapuščinski obravnavi.

ODGOVOR

Spoštovani!

Vpis oporoke v register oporok lahko predlagate pri notarju (ta ga na sodišče vloži preko notarske zbornice) ali pa neposredno na zapuščinskem oddelku okrajnega sodišča, krajevno pristojnega po kraju stalnega prebivališča oporočitelja.

Vpis oporoke v register oporok lahko predlaga le oporočitelj sam. Ob vpisu oporoke se namreč sestavi zapisnik, ki ga mora podpisati oporočitelj. Vpisa tako ne morete predlagati ne vi, ne priča oporoke, ne katerakoli druga oseba. Vendarle pa, če tudi oporoka ne bo vpisana v register, jo bo sodišče upoštevalo, če jo kdorkoli prinese na zapuščinsko obravnavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share