temno

Ločitev zapuščinskega premoženja

VPRAŠANJE

Zasledil sem, da dediči odgovarjajo za dolgove pokojnega le do višine podedovanega premoženja. Sem upnik nedavno pokojnega soseda, ki sem mu posodil denar za nakup traktorja. Zanima me, ali se lahko kako poplačam neposredno iz vrednosti oz. kupnine za ta traktor. Ne vem namreč  koliko je vsega premoženja, ki ga je sosed zapusti, niti kako premožni so dediči, vem pa da je pokojnikov sin precej zadolžen in v finančnih težavah. Kaj naj storim?

ODGOVOR

Spoštovani!

Dediči za zapustnikove dolgove res odgovarjajo le do višine podedovanega premoženja in ne z vsem svojim premoženjem a je potrebno izpostaviti, da dediči odgovarjajo po vrednosti podedovanega premoženja, kar pomeni, da odgovarjajo tudi s svojim premoženjem, vendar le do višine vrednosti podedovanega premoženja. Upošteva se vrednost, ugotovljena ob smrti zapustnika. V našem pravu pa poznamo tudi omejitev odgovornosti po vrsti premoženja, do česar pride, če zapustnikovi upniki zahtevajo ločitev zapuščinskega premoženja od premoženja dedičev, pri čemer se iz ločenega zapuščinskega premoženja najprej poplačajo upniki in šele, če kaj ostane, s preostalim premoženjem zapustnika razpolagajo njegovi dediči. Takšno ločitev morajo upniki zahtevati v treh mesecih od uvedbe dedovanja.

Svetujemo torej, da se poslužite zgoraj omenjenega instituta ločitve zapuščine (med drugim tudi traktorja) od dedičevih premoženj. V tem primeru dedič i ne bodo mogli razpolagati s stvarmi in pravicami iz zapuščine, prav tako pa se morebitni njihovi upniki ne bodojo iz njih poplačati, dokler se ne poplača vaša terjatev. Predlagate pa lahko tudi, da ločeni zapuščini sodišče postavi skrbnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share