temno

Po smrti očeta, zahteva mačeha nujni delež mojega stanovanja

VPRAŠANJE

Moj pokojni oče je bil dvakrat poročen. Prvič z mojo mamo, s katero se je ločil in drugič z mačeho, ki bi sedaj rada nujni delež po mojem očetu. Stvar je takšna, da sta mi oče in mama še za časa njune zakonske zveze podarila stanovanje. Mačeha sedaj, po očetovi smrti od mene zahteva nujni delež na tem stanovanju. Ali je to mogoče?

ODGOVOR

Spoštovani!

Ob očetovi smrti je bila njegova zakonita partnerka vaša mačeha. V primeru zakonitega dedovanja zakonec deduje enak delež kot ostali zapustnikovi otroci. V primeru, kot je vaš, ko je zapustnik enemu od dedičev podaril del svojega premoženja, lahko drugi dediči, v kolikor je njihov nujni delež prikrajšan (da bi ti torej zaradi daritve podedovali manj kot ½ zakonitega dednega deleža, ki bi ga podedovali, če daritve ne bi bilo) zahtevajo t.i. »vračunanje daril«. Za poplačilo nujnih deležev se od dednega deleža obdarjenca odšteje vrednost darila, tako da se najprej izplača nujne deleže ostalih dedičev (vračajo se samo darila, ki so bila dana zakonitim dedičem (vaša mačeha je zakonita dedinja), drugim osebam pa samo darila, ki so bila dana v zadnjem letu življenja).  

Vaša mačeha opravičeno oz. pravno pravilno lahko zahteva vračunanje daril. To, da darilo ni bilo skupno premoženje vašega očeta in mačehe in da sama ni nič prispevala h ustvaritvi tega premoženja pa z vidika dednega prava ni relevantno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share