temno

Pravica do nujnega deleža …

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

zanima me kakšne so moje pravice v zvezi z nujnim deležem.Starša sta se ločila,ko sem bil še otrok.Moja mati se je takrat odpovedala vsekakršni preživnini zame na lastno željo.Sedaj sem star 31 let,oče se je medtem ponovno poročil in ima enega otroka,svojo hišo itd.

Skratka zanima me ali imam kakršnekoli pravice,naj si bo do nujnega deleža ali česarkoli podobnega?Ali /če nujni delež lahko zahtevam šele po njegovi smrti?Kako je z nujnim deležem,če oče vse svoje premoženje prepiše na svojo ženo oz.ga proda,ali v tem primeru tudi tega ne morem uveljaviti?

Hvala vam za vaše odgovore in nasvet

lp.

ODGOVOR

Kot zapustnikov potomec ste upravičeni do nujnega deleža, ki znaša eno polovico vašega zakonitega dednega deleža. Nujni delež lahko zahtevate šele po zapustnikovi smrti, do njega pa ste upravičeni tudi, če oče premoženje podari svoji ženi. Če bi oče vse premoženje prodal in ob smrti ne bi imel ničesar, nujnega deleža ne bi mogli uveljavljati (razen, če bi npr. prodal svoji ženi, ki bi premoženje kupila z denarjem, ki ga je zaslužila z delom v času trajanja zakonske zveze z očetom).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share