temno

Odplačilo stanovanja

VPRAŠANJE

Živim pri starših v hiši, sestra se je odselila v svoje stanovanje ki ga plačujeta starša. Zanima me, ali sestri vseeno pripada del hiše, oz. kaj je treba narediti da bi ona obdržala stanovanje, da meni ne bi bilo treba v primeru smrti staršev odplačevati še njenega stanovanja z našo hišo,saj nismo v dobrih odnosih zaradi njenega partnerja in bi mi bilo hudo, da to breme ostane meni.

Zanima me, ali velja navadna oporoka, ali moramo k odvetniku?

Lp, Živa

ODGOVOR

Spoštovani,

odvisno od tega, kako se bo pred ali po smrti vaših staršev razdelilo njuno premoženje – če vanj seveda sodi tudi stanovanje, v katerega se je preselila vaša sestra.Če stanovanje ni od staršev, potem ne bo nobene obveznosti. Če je stanovanje od staršev, potem je najbolj smiselno, da ga dobi vaša sestra, ki bo kot nova lastnica zanj morala tudi skrbeti. To je možno doseči z dednim dogovorom dedičem, najboljša rešitev pa je sklenitev izročilne pogodbe, s katero se premoženje zapustnika v soglasju z vsemi dediči razdeli med dediče že za čas zapustnikovega življenja. Pogodba mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa.Oporoka je lahko lastnročna, pisna pred dvema pričama, lahko pa tudi pri notarju.

Odvetnik lahko pomaga pri sestavi oporoke v izogib kasnejšim nevšečnostim.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share