temno

Oporoka in dedovanje premičnin

VPRAŠANJE

Sem študentka,21 let. pri 18. letu mi je umrla mama, leto kasneje še oče. S polbratom, ki živi v tujini sva podedovala vsak nekaj parcel oz kot je bilo v oporoki napisano. v oporoki je bilo napisano tudi, da vse premičnine ostanejo meni, vendar v sklepu o dedovanju teh stvari ne omenja. lani se je popravljalo traktor, ki ga uporabljava oba z polbratom in je tudi on vložil denar, zdaj pa me izsiljuje naj mu dam vse stroje ali pa vrnem ta denar, ki ga seveda nimam, saj grem komaj iz mesec v mesec. gre se za 4000 eurov.

Zanima me kaj se mi lahko zgodi, ker iz svojih izkušenj vem, da ne zmaga vedno tisti, kateri ima prav?

ODGOVOR

Ne glede na sklep sodišča o dedovanju še vedno ostaja določilo v oporoki, ki vam je dodalo premičnine. S tem ste postala lastnica teh premičnin in na vas je, da z njimi razpolagate. Če je polbrat vložil v vzdrževanje teh premičnin – v vašem primeru popravilo traktorja – svoja sredstva, bi se morala o tem v času vlaganja posebej dogovoriti, ker je vlagal v vaše premičnine. Po navedenem sledi, da nimate ne pogodbe, ne dogovora (pisnega) o tem vlaganju. Seveda vas lahko polbrat toži, a bo v primeru tožbe moral svoj tožbeni zahtevek utemeljiti z verodostojnimi dokumenti (računi, ipd).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share