temno

Zamudne obresti

VPRAŠANJE

Prosim za pomoč!

Avgusta 2008 je sodišče izdalo sklep o dedovanju, po katerem bi se moralo razdeliti premoženje med štiri dediče. Na ta sklep se je pritožil skrbnik premoženja (tudi eden od dedičev). V maju 2009 je bila njegova pritožba zavrnjena in višje sodišče je potrdilo prvotno izdani sklep, ki je sedaj postal pravnomočen. Sedaj me zanima naslednje:

ali so ostali dediči upravičeni zahtevati od skrbnika izplačilo zamudnih obresti od glavnice premoženja že od avgusta 2008 naprej (takrat, ko je bil izdan prvoten sklep) ali ne? Oziroma, ali so upravičeni zahtevati zamudne obresti že od leta 2006, saj so se skrbniku premoženja (v premoženju so predvsem obveznice Slov. odš.družbe) takrat začeli izplačevati kuponi obveznic, skrbnik pa tega premoženja ni razdelil med ostale dediče, ampak je s tem premoženjem upravljal sam, vse do pravnomočnosti sklepa. Skrbnika je na to funkcijo postavilo sodišče. Skrbnik zaenkrat še ni izplačal premoženja ostalim dedičem, v kolikem roku mora to storiti, ko ga dediči pozovejo?

Hvala za odgovor!

ODGOVOR

Bistveni podatki za odgovor na vaše vprašanje so razvidni iz obeh sodnih odločb. ker nam vsebina teh dveh sklepov ni poznana, vam na vprašanje natančno ne moremo odgovoriti. načeloma obresti tečejo od tedaj, ko je dolžnik v zamudi. kdaj pride v zamudo, je določeno v sklepu. Prav tako bi načeloma sklep moral določiti kdaj in kako vam je dedič dolžan izplačati vaše deleže. Če to ni ustrezno določeno, boste morali v primeru njegove neodzivnosti vložiti tožbo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share