temno

Dedovanje, darila pred smrtjo

VPRAŠANJE

Pozdravljeni, po smrti očeta smo dediči mama (njegova žena) in otroci. Oče oporoke ni naredil, predmet zapuščine pa sta 2 nepremičnini, (verjetno) zaščitena kmetija, nekaj premičnin in denar. Pol leta pred svojo smrtjo mi je oče pomagal pri nakupu stanovanja, katerega sem 100% lastnik. Zanima me, ali se podarjeni denar za nakup stanovanja šteje v zapuščino po očetu, glede na to, da z očetom nisva sklenila nobene pogodbe. Ali preostali dediči za ta denar sploh vedo, ne vem. Tudi ko sta šli sestri na svoje, jima je oče pomagal (finančno in materialno pri gradnji).

Ker je preostali brat bival s staršema, bi se rad v njegovo korist odpovedal tudi tej hiši in če namerava obdelovati kmetijo, tudi kmetiji. Ali je možno, da se odpovem točno določenemu deležu dediščine? V kolikor je kmetija zaščitena, ali je lahko lastništvo deljeno – npr. vse parcele po petinah?

Hvala za vaš odgovor.

ODGOVOR

Darila se dedičem vštevajo v njihov dedni delež, v kolikor je zapustnik izjavil, da se določena darila ne vštevajo v dedni delež, oz če iz okoliščin izhaja, da je takšna volja zapustnika.

Odpovedati se je mogoče dediščini le v celoti.

Mogoče pa je v korist drugega dediča odstopiti del ali celotni dedni delež še pred zapuščinsko obravnavo in sicer na podlagi overjene pogodbe.

Najenostavnejši način pa je dedni dogovor pred sodiščem, kjer lahko vsi dediči sporazumno določite način razdelitve zapuščine.

Odvetniška pisarna Carmen Dobnik in odvetniki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share