temno

Dedovanje po umrlem očetu

VPRAŠANJE

Zanima me plačilo (sodišču ali državi) pri dedovanju nujnega deleža po očetu.V zapuščino bo šlo stanovanje, ki sta ga imela mama in oče. Vem da se stanovanje deli pol mami in pol očetu. Od očetove polovice deduje mama pol(če sem prav informirana?) midva z bratom pa vsak eno četrtino.

Zanima me koliko % od vrednosti mora plačati vsak od naju.

Zanima me tudi, kje je plačilo nižje in sicer, če dedujem avto po očetu ali, če mi ga mama da z darilno pogodbo.

ODGOVOR

Predvidevamo, da vaš oče ni napisal oporoke. To pomeni, da pride do zakonitega dedovanja, kar pomeni, da dobite vi, vaš brat in vaša mati vsak po 1/3 celotne dediščine. Glede na to, da vsi trije dedujete v prvem dednem redu, pri dedovanju ne boste dolžni plačati davka (davekna dediščine in darila), prav tako v tem primeru ne bi bilo potrebno plačati davka, če bi šlo za darilno pogodbo med vami in vašo mamo. Če je bil torej oče lastnik polovice stanovanja, potem se njegov delež(ena polovica) stanovanja skladno z zakonom razdeli vsakemu od vas po 1/3.

Kar pomeni, da vsak od vas postane lastnik 1/6 stanovanja. Ker ima mati že od prej 1/2 je sedaj lastnik 2/3 stanovanja, vi in vaš brat pa vsak po 1/6.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share