temno

Izpodbijanje oporoke

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

zanima me, v primeru napisane pismene oporoke pred pričami, oporočitelj zapušča polovico svojega deleža stanovanja svojemu prvemu sinu in ali lahko drugi sin oporoko izpodbija, oz, kaj to pomeni na samem dedovanju? Ali lahko drugi sin "nagaja" in se ne strinja s prodajo stanovanja, oz. se ne želi izseliti, (ker druga polovica stanovanja je napisana na drugega sina), da se lahko izplača delež prvemu sinu, na katerega je bila napisana oporoka?(polovica stanovanja)

hvala lepa za odgovor in lep pozdrav

ODGOVOR

Vsaka oporoko je mogoče izpodbijati pred sodiščem, vendar so razlogi za izpodbijanje zelo omejeni in težko dokazljivi (npr. da je bil zapustnik prisiljen v oporoko oziroma, da se ni zavedal svojih dejanj….). V kolikor uspete pred sodiščem dokazati, da je oporoka neveljavna, bo nastopilo zakonito dedovanje.

Iz vprašanja ne izhaja, na kakšni podlagi je drugi sin dobil lastninsko pravico na stanovanju.

Če jo je dobil z neodplačnim pravnim poslom (darilo), je bil s tem že dedno odpravljen in nima možnosti zahtevati karkoli več. Če pa jo je dobil z nakupom od tretjega (in za ta nakup tudi sam zagotovil sredstva) pa ima možnost pri dedovanju uveljavljati nujni delež.

Nagajanje je sicer možno, vendar se na dolgi rok neizplača. Vsak solastnik ima namreč možnost, da preko sodišča zahteva, da se stvar razdeli. V tem primeru lahko pride do izplačila enega od solastniških deležev (po ceni, kot jo preko izvedenca določi sodišče), ali pa v skrajnem primeru do prodaje stanovanja in razdelitve kupnine.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share