temno

Darilna pogodba – dedovanje

VPRAŠANJE

Spoštovani,

naj na kratko opišem situacijo: pred leti so nama z izvenzakonsim parnterjem njegovi starši z darilno pogodbo podarili neobdelano podstresje, kjer sva si potem, ko smo morali podreti streho in nadzidati nadstropje uredila stanovanje.

Po darilni pogodbi, sva skupaj 1/3 lastnika hiše (v naravi zgornjega nadstropja) in 1/3 parcele, na kateri hiša stoji. Vpisana sva tudi v zemljiško knjigo.

Ker pa se menda pri dedovanju lahko pojavi problem (partner ima še enega brata), bi vas vprašala, kako naj s partnerjem zaščitiva svoj interes, tako da ostane po smrti staršev 1/3 najina, partner pa deduje še polovico od preostalih 2/3, ki sedaj pripadata staršem.

Ali je dovolj, da vpišemo etažno lastnino, ali bi bila potrebna izročilna pogodba ali kaj drugega?

Hvala in lep pozdrav!

ODGOVOR

Darila zakonitim dedičem se vštevajo v njihov dedni delež, vendar bi do vračila darila lahko prišlo le v primeru prikrajšanja nujnega deleža drugih dedičev (nujni delež potomcev ½ njihovega zakonitega dednega deleža).

V primeru, da bi želeli, da pride do drugačne delitve (kot na podlagi zakonitega dedovanja) premoženja, potem se to lahko uredi z oporoko, izročilno pogodbo ali z darilom, ki se ne všteva v dedni delež.

Sam vpis etažne lastnine nima takšnega učinka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share