temno

Dedovanje po stricu

VPRAŠANJE

Umrl je mamin brat, brez potomcev.Sedaj je živel v domu ostarelih. Zapustil je stanovanje in nekaj dolga v domu, čeprav je imel lepo redno penzijo. Pooblaščenec na računu je bil eden izmed stricev- bratov. Še živečih je več bratov in sestra pokojnika. Kar naenkrat se je "našla " nekakšna oproka pri pooblaščenem na računu (za njegovega sina- enega izmed nečakov umrlega). Ta oporoka je pisana v enem izvodu, samo pred domnevnim zapustnikom, brez prič.

Ali je pravno veljaven dokument? Je potrebno imeti priče ali ne?

Sodišče je odločilo, da se moramo izjasniti ali priznavamo oporoko ali ne. Kasneje bo sledilo napotolo za tožbo. Če je oporoka pravnoveljavna je vprašanje smiselnosti pritožbe oz. izpodbijanja?! Ali pa mogoče ne?

Hvala za odgovor in lep dan želim.

ODGOVOR

Oporoka je veljavna tudi brez prič, če jo je oporočitelj lastnoročno napisal in podpisal (t.i. lastnoročna oporoka).

Če oporoka nima nobenih napak glede oblike in je imel oporočitelj sposobnost za razsojanje in oporoka ni bila sestavljena pod silo, grožnjo, zvijačo ali v zmoti, izpodbijanje oporoke ni smiselno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share