temno

Oporoka in izpodbijanje dedovanja

VPRAŠANJE

Pozdravljeni,

zanima me, ali lahko ena izmed dedinj po pokojnem stricu, izpodbija že pravnomočni sklep o dedovanju, ker je naknadno dobila stričevo oporoko. Zanima me tudi, če je oporoka, ki je podpisana s strani prič kot so: stričeva sestrična, stričeva svakinja in sestrična stričeve žene, veljavna?

Hvala in lep pozdrav.

ODGOVOR

Zapuščinsko sodišče bo o naknadno najdeni oporoki obvestilo prizadete osebe (dediče po sklepu o dedovanju in oporočne dediče) in jih opozorilo, da lahko svoje pravice uveljavljajo v pravdi. Gre za t.i. dediščinsko tožbo. Rok za uveljavljanje te tožbe je določen v 141. členu Zakona o dedovanju.

Glede drugega dela vprašanja pa vam sporočamo, da pri pisni oporoki in pred pričami ne morejo biti priče sorodniki oporočitelja v stranski vrsti do vštetega tretjega kolena in zakonci teh oseb ter še nekatere druge osebe (drugi odstavek 67. člena Zakona o dedovanju). Vprašanje je seveda ali so razpolaganja v taki oporoki veljavna – odgovor na to vprašanje pa je odvisen od tega, kdo je bil postavljen za oporočnega dediča.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share