temno

Dedovanje mladoletnih otrok in skrbništvo nad njihovim dedovanim kapitalom

VPRAŠANJE

Spoštovani!

Sestra se je sporazumno ločila. Bivši mož se je smrtno ponesrečil. Njegova dva otroka sta po njem podedovala kapital v denarni obliki. Ker sta otroka mladoletna je dobila skrbništvo nad tem kapitalom mama otrok (sestra). Iz tega denarja je kupila zemljo in začela graditi hišo. Lastništvo je pisano na njo. V tem času pa je njen sedanji partner pridobil hipotekarni kredit z hipoteko na to obstoječo hišo.

Kako so tukaj zaščiteni otroci? Kaj bo z njihovo zapuščino po očetu, ki je v bistvu na nek način ogrožena s tem kreditom.

Hvala za odgovor.

Janja

ODGOVOR

Naj vam le na kratko posredujemo izsek iz Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in sicer:

109. člen

Otrokovo premoženje upravljajo do otrokove polnoletnosti v otrokovo korist njegovi starši.

110. člen

Dohodke iz premoženja otrok smejo starši uporabljati predvsem za njegovo preživljanje, vzgojo in izobraževanje, pa tudi za nujne potrebe družinske skupnosti, če sami nimajo zadosti sredstev.

111. člen

Starši smejo s privolitvijo centra za socialno delo odsvojiti ali obremeniti stvari iz premoženja svojega otroka samo zaradi njegovega preživljanja, vzgoje in izobrazbe, ali če to zahteva kaka druga njegova korist.

V kolikor so oziroma bodo otroci oškodovani na račun nezakonitega upravljanja s premoženjem, bodo po našem mnenju lahko zahtevali vrnitev premoženja od matere in njenega sedanjega partnerja in sicer na podlagi pravil o neupravičeni obogatitvi. S takšnim primerom se sicer še nismo srečali, vendar menimo, da bi bila takšna (sicer neživljenjska) pot edina pravilna.

Pri tem pa naj ugotovimo še, da materino ravnanje ni nujno v škodo otrok, saj je (vsaj po vaših trditvah) zgradila skupno hišo v kateri prebivajo vsi. Problematično je le vprašanje lastništva nepremičnine in vprašanje hipoteke, s katero je nepremičnina obremenjena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share