temno

Nujni delež po pokojnem očetu

VPRAŠANJE

Stara mama je stara 93 let in z njo sta moja strica pred kratkim naredila darilno pogodbo, v kateri jima njuna mati zapušča svojo lastnino in sicer vsakemu ½ svojega premoženja, mojemu pokojnemu očetu, njenemu tretjemu sinu (sedaj njenima vnukoma), pa ni podarila ničesar. Ali lahko zahtevava nujni delež še v času, ko staramama še živi in če ga lahko, v kolikem času, ko sva izvedela za darilno pogodbo morava vložiti zahtevek za nujni delež, ki nama pripada? Od koga naj ga sedaj zahtevava, ker stara mama nima ničesar drugega več, torej ne bo na sodišču postopka razdelitve dediščine po njeni smrti ali pač ?

Lepa hvala za odgovor

ODGOVOR

Iz vprašanja ni razvidno, ali je tudi vaš oče kdaj kaj dobil od stare mame ali ne. Za potrebe tega odgovora izhajamo iz stališča, da ni dobil ničesar. V tem primeru je dejansko prišlo do prikrajšanja vašega nujnega deleža. Za uveljavljanje nujnega deleža je potrebno počakati na zapuščinski postopek po stari mami, v tem postopku pa je potrebno uveljavljati zmanjšanje daril do vrednosti nujnega deleža. Ker stara mama nima drugega premoženja, zapuščinska obravnava ni potrebna (kar ne pomeni, da ni postopka), se pa bo opravila na podlagi vašega predloga.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share