temno

Dedovanje premoženja z manj dajatev

VPRAŠANJE

Spoštovani!

Brat in sestra dedujeta po umrlem očetu. Dogovorila sta se, da sestra "izplača" brata s svojim stanovanjem. Torej brat se odpove dedovanju v zameno za sestrino stanovanje.

Kako in s kakšno pogodbo to izvesti, da bi bilo čim manj dajatev?

Hvala za odgovor.

Renata Z.

ODGOVOR

Spoštovana !

Gre za dva, povsem ločena pravna vprašanja. Eno je dedovanje, druga pa to, da brat in sestra nameravata poravnavo iz dedovanja urediti z drugim pravnim poslom (pogodbo o izročitvi, darilno pogodbo, ipd.). Iz vprašanja ni razvidno ali je do razprave o dedovanju že prišlo in je pristojno sodišče že razdelilo premoženje po umrlem očetu ali brat in sestra le razmišljata o tem,kako bi se medsebojno poravnala.

Sodišče bo (ali je) v postopku dedovanja razdelilo premoženje po umrlem očetu. Če vaša sestra in brat že prej skleneta pogodbo in jo overita, z njo pa sestra izroči stanovanje bratu, je možno tudi to, da se brat na zapuščinski obravnavi odpove dedovanju v korist sestre. Če pa te predhodne pogodbe oz. dogovora ni, lahko (če se brat na zapuščinski vseeno obravnavi odpove dedovanju) vse deduje sestra, brat pa nima pravnega naslova za terjatev do sestre.

Najboljša rešitev je darilna pogodba, s katero pred zapuščinsko obravnavo sestra bratu "podari" stanovanje, v tej pogodbi pa je vključena tudi klavzula, da se brat, na račun tega darila, odpoveduje dedovanju po umrlem očetu. Seveda mora to pogodbo napisati odvetnik, ki vam bo na podlagi ostalih dejstev lahko svetoval ali je darilna pogodba za res najboljša rešitev. Katerakoli pogodba bo kasneje sklenjena, pa bomorala biti overjena tudi pri notarju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki

Oporoka

VPRAŠANJE Zanima me sledeče: teta je pred nekaj leti pri odvetniku z dvema pričama podpisala oporoko,po kateri vso…
Več o tem
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share