temno

Pogodba sklenjena, a pred prepisom je bil traktor zajet v požaru

VPRAŠANJE

Prejšnji teden sem s sosedom sklenil pogodbo o nakupu njegovega traktorja. Prepisa še nisva naredila. Dva dni nazaj je bil pri sosedu požar, v katerega je bil zajet tudi ta traktor. Kaj sedaj?

ODGOVOR

Spoštovani!

V kolikor zaradi spremenjenih razmer več ne bi želeli, da se sklenjena pogodba izpolni, lahko pogodbo soglasno razveljavita. Pogodba sicer velja in jo morata stranki izpolniti, sosed pa pogodbo zaradi spremenjenih okoliščin v zakonskem roku lahko tudi izpodbije. To mora storiti s tožbo.Ob dejstvu, da prepis lastništva nad traktorjem še ni bil izveden, sklepamo, da je v pogodbi določena klavzula, ki onemogoča prepis do plačila kupnine. V tem primeru se lahko sosedovi zahtevi po plačilu kupnine izognete tudi sami (kar bi dejansko posledično pomenilo razveljavitev pogodbe).Namreč  stranka, ki se je zavezala, da bo prva izpolnila svojo pogodbeno obveznost, lahko odloži njeno izpolnitev, dokler druga stranka ne izpolni svoje obveznosti ali ne da zadostnega zavarovanja, da jo bo izpolnila, kadar se po sklenitvi pogodbe premoženjske razmere druge stranke toliko poslabšajo, da je negotovo, ali bo ona mogla izpolniti svojo, ali je to negotovo iz drugih resnih razlogov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share