temno

Odvzem vozniškega izpita tujemu državljanu in kazenske točke

VPRAŠANJE

Bratranec iz Nemčije je bil ustavljen za prekršek v Sloveniji. Zanima me ali bo tudi on lahko kaznovan s kazenskimi točkami in kako je z odvzemom vozniškega dovoljenja. Hvala za odgovor.

ODGOVOR

Spoštovani!

Četudi gre v tem primeru za tujega državljana, je vaš bratranec za prekršek lahko kaznovan z izrekom kazenskih točk. Preseg 18-ih kazenskih točk pa v primerih tujih državljanov ne more rezultirati s prenehanjem veljavnosti vozniškega dovoljenja, ker je le to dokument, ki ga je izdala tuja država. Sankcija za takšnega prekrškarja je prepoved uporabe njegovega vozniškega dovoljenja na ozemlju Republike Slovenije za dobo enega leta. Republika Slovenija tujega vozniškega dovoljenja ne more razveljaviti, to lahko stori le s slovenskimi dokumenti. Lahko pa prepove uporabo tega dokumenta na svojem ozemlju.

V kolikor je vaš bratranec storil prekršek, za katerega zakon predpisuje tudi stransko sankcijo 18 kazenskih točk, bo o prekršku odločalo sodišče, pristojno za območje, na katerem je bil prekršek storjen. Sodišče bo po policijski privedbi vašega bratranca takoj odločilo o prekršku in izreklo sodbo, ki se bo morala tudi takoj izvršiti (plačilo globe). Ko je globa plačana, mu bo vozniško dovoljenje vrnjeno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share