temno

Soseda se dere na mene!

VPRAŠANJE

Imam težave s sosedo. Stalno sva v sporu in kadar se srečava na hodniku v bloku, kjer živim, se stalno dere name.

Zadnjič se je nad mano znesla na zboru etažnih lastnikov, ko smo odprli debato glede hišnega reda. Češ, da moj pes dela samo nesnago v bloku in da jaz nisem nič boljša, nato pa me je še žalila in to pred vsemi prisotnimi. Kaj lahko storim?

 

ODGOVOR

Spoštovani!

V vašem primeru lahko govorimo o kaznivem dejanju razžalitve po 158. členu Kazenskega zakonika – 1 (Uradni list RS, št. 50/12 in nad. – KZ-1). Ta določa, denarno kazen ali zapor do treh mesecev za tistega, ki koga razžali. ). Zakon tudi izrecno določa, da če je dejanje na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Zbora etažnih lastnikov sicer ne bi mogli šteti za javni shod, saj ste nanj bili vabljeni točno določeni etažni lastniki in ni predstavljal shod nedoločnega števila nedoločenih oseb, kar bi štelo za javni shod, lahko pa se morebiti razžalitev s strani vaše sosede na javnem shodu (glede na njeno postopanje) morebiti zgodi kdaj v prihodnje.

Ob opisu situacije, bi vsekakor lahko rekli, da je bilo kaznivo dejanje razžalitve s strani vaše sosede storjeno in se, kot pravite, še dogaja. Vsaka posamična razžalitev oz. tak dogodek, je novo kaznivo dejanje, za katerega je soseda lahko obsojena v steku (skupaj) z vsemi ostalimi kaznivimi dejanji razžalitve in se ji lahko za ta dejanja izreče skupna kazen, pregon tega kaznivega dejanja pa se začne na zasebno tožbo.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share