temno

Kdaj nastopi zastaranje?

VPRAŠANJE

Spoštovani! Zanima me kako je z zastaranjem oz. kdaj se šteje, da začne teči in kdaj se izteče – kaj če se izteče na nedeljo?

ODGOVOR

Spoštovani!

Zastaranje nastopi, ko preteče z zakonom določeni čas, v katerem bi bil upnik lahko zahteval izpolnitev obveznosti. Pri tem gre posebej opozoriti, da se mora dolžnik, če želi uveljavljati zastaranje, na nastop zastaranja izrecno sklicevati, saj zastaranja sodišče ne upošteva po uradni dolžnosti.

Zastaranje, razen v izjemnih, z zakonom določenih primerih, začne teči prvi dan po dnevu, ko je upnik imel pravico terjati izpolnitev obveznosti (če je obveznost v tem, da se kaj ne stori, kaj opusti ali kaj trpi, začne zastaranje teči prvi dan po dnevu, ko je dolžnik ravnal proti taki obveznosti), nastopi pa, ko se izteče zadnji dan z zakonom določenega časa, ne glede na to, ali je ta zadnji dan nedelja, prazni ali dela prosti dan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share