temno

Odlog izvršbe plačila na predlog dolžnika

VPRAŠANJE

Pozdravljeni! Iz Okrajnega sodišča v Ljubljani,Centralni oddelek za verodostojno listino sem prejela sklep o izvršbi upnika za znesek, ki ga pod nobenim pogojem ne morem poravnat. Trenutno sem v težki finančni situaciji in bi prosila za odlog plačila za dobo leto dni. Zanima me,če lahko sama napišem in kako.

ODGOVOR

Spoštovani!

Po 71. členu Zakona o izvršbi ima dolžnik možnost predlagati odlog izvršbe, če izkaže za verjetno, da bi s takojšnjo izvršbo pretrpel nenadomestljivo ali težko nadomestljivo škodo in da je ta škoda večja od tiste, ki zaradi odloga nastane upniku. Ta možnost pride v v poštev predvsem v primeru vloženih izrednih pravnih sredstev.

Poleg tega ima sodišče možnost odložiti izvršbo na predlog dolžnika tudi v drugih primerih, ko so za to podani posebno upravičeni razlogi, vendar najdlje za tri mesece in le enkrat. Potrebno pa je poudariti, da praksa sodišč ni naklonjena odlogom izvršbe na predlog dolžnika zaradi njegovega slabega finančnega stanja. S tovrstnim predlogom najverjetneje ne bi uspeli.

Bolj ugodno za vas bi bilo, da se neposredno z upnikom dogovorite za odlog izvršbe. Sodišče lahko namreč na predlog upnika popolnoma ali deloma odloži izvršbo za toliko časa, za kolikor predlaga upnik. Predloge za odlog izvršbe s strani upnika pa so sodišča dolžna upoštevati.

Če dogovora o odlogu z upnikom ne boste doseli, vam priporočamo, da v kolikor menite, da je terjatev upnika sporna, zoper sklep o izvršbi vložite ugovor. Paziti pa morate, da je ta pravočasen, zato se z upnikom glede odloga ne gre pogajati predolgo.

Predlagamo vam, zato, da že takoj vložite ugovor, z ugovorom vložite tudi predlog za odlog izvršbe, hkrati pa se obrnite tudi še neposredno na upnika s prošnjo, naj tudi on poda odlog izvršbe. V kolikor se vam uspe dogovoriti z upnikom, bo upnik predlog za odlog podal sodišču sam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share