temno

Ali lahko soseda kazensko ovadim, ker me je razžalil?

VPRAŠANJE

Sosed me je na zboru etažnih lastnikov javno, pred vsemi grobo razžalil. Želel bi ga kazensko ovaditi.

ODGOVOR

Spoštovani!

Kar se tiče kazenske obravnave zadevnega primera izpostavljamo, da je za kaznivo dejanje razžalitve predpisana razmeroma huda sankcija – denarna kazen ali zapor do treh mesecev. Velja pa, da kaznivo dejanje razžalitve ni pregonljivo po uradni dolžnosti, pač pa le na zasebno tožbo. Kazenska ovadba torej ni prava pot. Za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja na zasebno tožbo, je potrebno zasebno tožbo vložiti v treh mesecih od dneva, ko je upravičenec zvedel za kaznivo dejanje in storilca. V vašem primeru torej v treh mesecih od razžalitve na zboru etažnih lastnikov, opozarjamo pa, da bi v primeru neuspeha nosili stroške postopka vi sami.

V kolikor bi obdolžencu morda (tudi kasneje) razžalitev vrnili, pa bi ta do konca glavne obravnave tudi po preteku omenjenega roka treh mesecev lahko vložil tožbo zoper vas kot tožilca, ki je razžalitev vrnil (nasprotno tožbo). V takem primeru bi sodišče izdalo eno samo sodbo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share