temno

Tožba zaradi odpovedi potovanja

VPRAŠANJE

Spoštovani.

Po internetu (dogodki za samske) sem se prijavila za potovanje na Bali. Tri dni pred vplačilom akontacije sem potovanje odpovedala. Dva dni prej sem agentu potovalne agencije v telefonskem razgovoru potrdila potovanje,vendar so se potem stvari spremenile. Agent je kupil letalsko karto in je zanjo založil svoj denar, zdaj pa pravi da me bo tožil. Nisem podpisala nobene pogodbe, niti nisem plačala akontacije. Ali me res lahko toži ? 

ODGOVOR

Spoštovani.

Bistveno v vašem primeru je vsebina splošnih pogojev, na katere ste pristali s prijavo na potvanje preko spleta. Predvidevamo, da ste preko njihove spletne strani izpolnili prijavnico. Pred oddajo elektronske prijave ste morali potrditi bodisi strinjanje z njihovimi splošnimi pogoji, bodisi pristati na morebitne drugače podane pogodbene pogoje. Bistvena je vsebina le teh. V kolikor ti niso bili javno objavljeni, se šteje, da ste s prijavo na potovanje z organizatorjem potovanja sklenili pogodbo o organizranju potovanja.

S pogodbo o organiziranju potovanja se je organizator potovanja zavezal priskrbeti skupek določenih storitev (prevoz, bivanje in druge storitve, ki so z njima povezane), vi pa ste se mu zavezali plačati skupno (pavšalno) ceno. Dogovor in samo (ne)plačilo akontacije z vidika veljavnosti pogodbe nista pravno relevantna (razen, če bi bilo npr. plačilo akontacije v pogodbi, ki bi jo vi podpisali, ali v javno objavljenih splošnih pogojih, pogoj za veljavnost pogodbe). Organizator potovanja bi vam moral najkasneje ob sklenitvi pogodbe sicer izdati potrdilo o potovanju ali z vami skleniti pisno pogodbo, z vsebino vseh obveznih sestavin potrdila o potovanju. Vendar pa izdaja potrdila ni pogoj za veljavnost same pogodbe. Pogodba o organiziranju potovanja je bila veljavno sklenjena že z izjavo volj obeh strank (t. j. oddajo elektronske prijave). Če pa vam organizator pisnega potrdila ali pisnega izvoda ni izdal, lahko le odškodninsko odgovarja za škodo, ki bi vam zaradi tega nastala.

Po drugi strani pa velja, da, ker je bila pogodba veljavno sklenjena, ste tudi sami odgovorni za izvršitev svojih obveznosti, ki izvirajo iz pogodbe. Kot rečeno, je za možnost odstopa od pogodbe bistvena vsebina same pogodbe (t..j. pod kakšnimi pogoji je morebiten odstop mogočen). V kolikor v vašem primeru pisna pogodba ni bila sklenjena (šteto tudi z morebitnim pristankom na njihove splošne pogoje), za vaše pravno razmerje veljajo določbe Obligacijskega zakonika. Te določajo, da sme potnik v vsakem trenutku popolnoma ali delno odstopiti od pogodbe. Če potnik odstopi od pogodbe pred začetkom potovanja v primernem roku, ki je odvisen od vrste aranžmaja (pravočasen odstop), ima organizator potovanja le pravico do povračila administrativnih stroškov. Pri nepravočasnem odstopu od pogodbe pa lahko organizator potovanja zahteva od potnika kot povračilo določen odstotek dogovorjene cene, ki mora biti sorazmeren času, preostalemu do začetka potovanja, in ekonomsko opravičen. Organizator potovanja ima pravico le do povračila svojih stroškov, če je potnik odstopil od pogodbe zaradi okoliščin, ki se jim ni mogel izogniti ali jih odvrniti, in bi bile ob sklenitvi pogodbe utemeljen razlog, da pogodbe ne bi bil sklenil, če bi bile takrat podane, kot tudi v primeru, če je potnik preskrbel ustrezno zamenjavo ali je zamenjavo našel sam organizator.

Ključno je torej, ali je bil vaš odstop pravočasen oz. podan v primernem roku, v vsakem primeru pa ima organizator potovanja od vas pravico zahtevati povrnitev administrativnih oz. lastnih stroškov, med katere lahko štejemo tudi rezervacijo letalskih kart. Bi pa v primeru tožbe organizator potovanja za izkaz teh stroškov moral predložiti tudi ustrezna dokazila, ki bi potrjevala dejanski nastanek tek stroškov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share