temno

Ali lahko obdržim najdeno verižico?

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Na ulici pred hišo sem našel zlato verižico. Mislim, da je kar precej vredna. Verjetno jo je nekdo izgubil. Ali jo lahko obdržim?

ODGOVOR

Spoštovani!

Na splošno velja, da na premičnini, ki je brez lastnika, pridobi lastninsko pravico tisti, ki stvar vzame v posest z namenom, da si jo prilasti. Verižica bi bila brez lastnika, če bi jo lastnik zavrgel z namenom, da opusti lastništvo (t.i. derelikcija). Sklepamo pa, da verjetno ni šlo za takšno situacijo in je lastnik verižico le izgubil. V tem primeru on ostaja še naprej lastnik verižice. Verižica torej ni brez lastnika.

Verižico ste našli in nad njo sedaj izvršujete posest. O tem bi bili dolžni takoj obvestiti njenega lastnika, če bi ga poznali, ali pa osebo, za katero bi utemeljeno menili, da je upravičena do prevzema verižice.Če teh oseb ne poznate, ste najdbo dolžni prijaviti na policiji. Policija bo verižico lahko prevzela v hrambo ali pa jo pustila v hrambi pri vas.Po poteku enega leta od prijave policiji ali obvestila lastniku oziroma osebi upravičeni za prevzem, boste nad verižico pridobili lastninsko pravico vi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share