temno

Dodatna odškodnina po sodni poravnavi

VPRAŠANJE

Doživel sem prometno nesrečo v kateri sem utrpel zlom desne pogačice. Zdravljenje je trajalo približno en mesec. Pol leta po zaključku zdravljenja sem z odgovornim za nesrečo sklenil sodno poravnavo, v kateri je bila upoštevana škoda glede zloma (telesne bolečine, nevšečnosti med zdravljenjem, zmanjšanje življenjske aktivnosti…). Po že sklenjeni sodni poravnavi pa se mi je prav zaradi tega zloma zdravje še poslabšalo. To poslabšanje ni bilo zaobjeto z dogovorjeno odškodnino (nastopilo je kasneje), pa me zanima, ali imam pravico do dodatne odškodnine.

ODGOVOR

Vaše vprašanje se tiče razlikovanja med bodočo in novo škodo. Bodoča škoda je tista škoda, ki jo je bilo po normalnem teku stvari mogoče ob sojenju oziroma ob sklenitvi izvensodne poravnave pričakovati kot gotovo. Za to škodo se po ustaljenem stališču sodne prakse šteje, da je bila zajeta v znesku odškodnine, prisojene s sodbo ali dogovorjene z izvensodno poravnavo. Nova škoda pa je tista škoda, ki je v vzročni zvezi s škodnim dogodkom in ki presega škodo, znano ob izdaji sodbe oziroma ob sklepanju izvensodne poravnave in ki jo je bilo mogoče pričakovati kot gotovo po normalnem teku stvari.

Ali ste upravičeni do dodatne odškodnine je odvisno, ali se ob sklenitvi sodne poravnave poslabšanje zdravja pričakovali.

Za novo škodo gre takrat, kadar ob priznanju prve škode oziroma odmere odškodnine zanjo ta še ni bila znana in njenega nastanka ni bilo moč predvideti, kljub temu pa se je kasneje pojavila, oziroma da je morala biti dodatna škoda taka, da niti tožnik niti zavezanec za plačilo odškodnine zanjo nista mogla vedeti in nikakor ne predvideti njenih posledic. V tem primeru ste upravičeni do dodatne odškodnine. V kolikor je bilo poslabšanje zdravja moč z gotovostjo predvideti že ob sklenitvi poravnave, pa do dodatne odškodnine niste upravičeni. V tem primeru bi namreč šlo za bodočo škodo, za katero bi se štelo, da sta jo stranki zaobjeli že z dogovorjeno odškodnino. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share