temno

V gostilni ukradli bundo

VPRAŠANJE

Pozdravljeni!

Prejšnji teden smo s prijatelji praznovali njegov rojstni dan v bližnji gostilni. Bundo, v kateri sem prišla, sem obesila na obešalnik, ob odhodu pa bunde ni bilo več na obešalniku. Zanima me kdo je tu odgovoren oz. ali lahko tožim gostilno, da sem ostal brez bunde. Zanjo sem plačala cca. 200 EUR.

ODGOVOR

Spoštovani!

Subjektivno je (kazensko in civilno) odgovoren tat, ki vam je bundo ukradel, objektivno pa (civilno oz. odškodninsko) odgovarja tudi gostinec oz. gostinsko podjetje. Gostinec se namreč šteje glede stvari, ki jih gost prinese s seboj, za shranjevalca in objektivno odgovarja, če stvari izginejo ali se poškodujejo, a največ do višine 208 EUR (oz. do 625 EUR v kolikor nudi gostu tudi nastanitev). Njegova odgovornost bi bila izključena, če bi bunda izginila po vaši krivdi samega gosta ali pa po krivdi tistih, ki ste jih pripeljali s seboj, glede na to, da ste bundo skrbno obesili na za to namenjeno mesto, je vaša krivda izključena. 

Odškodninsko lahko torej tožite gostinsko podjetje, ki vam bo moralo povrniti vrednost bunde in to tudi v primeru , če je imelo v prostorih izobešeno opozorilo, da za stvari gostov ne odgovarjajo, saj na podlagi 744. člena Obligacijskega zakonika takšno obvestilo nima nobenega pravnega učinka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share