temno

Porok pri kreditu

VPRAŠANJE

Sem porok pri gotovinskem kreditu. Ker ga je kreditojemalec prenehal plačevati sem zdaj na vrsti jaz.Ali obstaja kakšna možnost,da se izognem plačilu,ker imam zalo nizek osebni dohodek?

Hvala za odgovor.

ODGOVOR

Če je vaš osebni dohodek nižji od zneskov, ki jih določa 102. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju, izvršba na plačo ne bo mogoča. To pa samo po sebi še ne pomeni, da proti vam ne bo sprožen izvršilni postopek, tudi z drugimi izvršilnimi sredstvi (premičnine, nepremičnine, ipd.) in da boste morali nositi stroške tega postopka.

Bolj smiselno je,  da se kot porok skušate dogovoriti z upnikom za plačevanje po vaših zmožnostih, istočasno pa si prizadevate za to, da bo z odplačevanjem dolga nadaljeval pravi dolžnik.

Pripenjamo še 102. člen ZIZ:

Na plačo, pokojnino, nadomestilo plače, odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, prejemke iz naslovazačasne brezposelnosti ter plačila za delo obsojencev v kazenskih zavodih, je mogoče seči:

1. za denarne terjatve, razen za terjatve, navedene v 2. točkitega odstavka, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja druge osebe,pa najmanj znesek v višini dohodka, določenega za dolžnika in njegove družinske člane oziroma osebe, ki jih je dolžan po zakonu preživljati po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialnovarstvo, za dodelitev denarne socialne pomoči;

2. za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako,da dolžniku ostane najmanj znesek v višini dveh tretjin minimalne plače, zmanjšane za plačilo davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost, če dolžnik preživlja druge osebe, pa najmanj znesek v višini dohodka, določenega za dolžnika in njegove družinske člane oziroma osebe, ki jih je dolžan po zakonu preživljati po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialnovarstvo za dodelitev denarne socialne pomoči.

Na prejemke vojnih in mirovnih vojaških invalidov iz naslova invalidnine, ortopedskega dodatka in invalidskega dodatka jemogoče seči z izvršbo samo za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrtitistega, ki jo je dajal, in sicer do polovice teh prejemkov.

Na prejemke iz pogodbe o dosmrtnem preživljanju in dosmrtni renti ter na prejemke iz pogodbe o življenjskem zavarovanju je mogoče seči z izvršbo le toliko, kolikor presegajo stalno najvišjo socialno dajatev po zakonu, ki ureja socialno varstvene dajatve.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share