temno

Opomin

VPRAŠANJE

Spoštovani!

Na vas naslavljam nekaj vprašanj povezanih s stroški opomina. Lansko leto smo pozabili poravnati položnico za vodarino v višini 37,06 €. Položnica je zapadla v plačilo dne 15.5.2008. Danes, 10.2.2009 smo prejeli opomin. V njem upnik (Krajevna skupnost ) poziva nas, dolžnika, da v roku 8. dni poravnamo stroške vodarine. Ob tem nam zakoniti zastopnik Krajevne skupnosti obračunava še sestavo opomina po točkovnem sistemu. 100 točk x 0,459 € = 45,90 € + DDV = 55,08 €Menim, da so stroški priprave opomina previsoki.

Zanima me, ali smo jih dolžni plačati? Nikjer v dopisu niso navedene zamudne obresti. Kdo nam jih obračuna? A smo dolžni to narediti sami?

Prosim za odgovor.

V naprej hvala in lep pozdrav!

ODGOVOR

Stroškov odvetniškega opomina po našem mnenju niste dolžni plačati in to iz treh razlogov.

Prvič je to strošek naročnika odvetniške storitve (0,459 EUR je namreč vrednost 1 točke za opravljeno odvetniško storitev).

Drugič se upnik sklicuje na odvetniško tarifo, ki sploh več ne velja.

Poleg navedenega ste potrošnik. Zato pride v poštev naslednja določba Zakona o varstvu potrošnikov: »Stroški opomina, ki ga izda podjetje, v primeru zamude plačila potrošnika kot pogodbene stranke, ne smejo presegati dejanskih stroškov izdelave in pošiljanja opomina, hkrati pa tudi ne višine zamudnih obresti«. – drugi odstavek 27.a člena ZVPot.

Strošek opomina je torej več kot očitno presegel vrednost dolgovanega zneska.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni prispevki
Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete na strani Varovanje osebnih podatkov.
Total
0
Share